Alat Pemadam Api Kereta | Alat Pemadam Api Untuk Kereta

Alat Pemadam Api Kereta | Alat Pemadam Api Untuk Kereta

Tahukah anda bomba telah menyarankan agar semua kenderaan untuk meletakkan alat pemadam api kereta. Mungkin banyak kes kebakaran kenderaan yang berlaku sejak kebelakangan ini.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia di Terengganu, Khir Amir Ahmad telah menyarankan agar pemilik kenderaan menyediakan alat pemadam api di dalam kenderaan mereka.

Alat Pemadam Api Kereta

Memetik laporan Bernama, alat berkenaan bahkan sepatutnya menjadi sesuatu yang sangat penting dan wajib ada pada semua kenderaan.

“Orang ramai sanggup berbelanja besar untuk membeli aksesori tambahan untuk kenderaan mereka, tetapi tidak sanggup untuk membeli pemadam api yang kosnya sekitar RM60 sahaja untuk setiap kilogram,” ujar beliau.

“Sekiranya berlaku kebakaran pada kenderaan anda, cara paling mudah dan pantas untuk mengatasinya adalah dengan alat pemadam api (fire extinguisher) sebelum menunggu bantuan Bomba tiba,” jelas beliau lagi.

Khir turut menyatakan, api pada sesebuah kenderaan akan merebak dengan sangat pantas – iaitu dalam masa lima ke enam saat sahaja – dan sekiranya ada alat berkenaan di dalam kereta, kebakaran dapat dibendung dengan pantas sekaligus dapat mengelakkan kerugian yang lebih besar terhadap pemilik.

admin

admin

Leave a comment

Sign up for our Newsletter

Be the first one to get our latest news, info, discounts and many more!

error: Content is protected !!
Scroll to Top