Maksud Liquefied Petroleum Gas : Apa Itu Liquefied Petroleum Gas (LPG)

Maksud Liquefied Petroleum Gas : Apa Itu Liquefied Petroleum Gas (LPG)

Penggunaan Liquefied Petroleum Gas (LPG) dalam kehidupan merupakan perkara yang tidak asing kerana ia merupakan satu keperluan yang penting untuk semua individu terutamanya semasa memasak.

LPG juga penting dalam kegunaan industri, komersial, pertanian, hortikultur dan pembuatan. Di rumah, ia dapat memberi kita pemanasan serta bahan bakar untuk kereta. LPG malah boleh menggerakkan kilang penghasil.

Walau bagaimanapun adakah kita tahu apa itu Liquefied Petroleum Gas (LPG)?

Bagaimanakah ia terhasil dan sejauh manakah penggunaan LPG ini dalam kehidupan seharian kita? Jadi marilah kita merungkai semua maklumat mengenai LPG!

Apa itu Liquefied Petroleum Gas (LPG)

Gas petroleum cecair atau lebih dikenali sebagai LPG yang berunsurkan propana dan butana adalah merupakan  gas hidrokarbon mudah terbakar. Ia digunakan sebagai bahan api untuk pembakaran, memasak dan kenderaan.

Gas LPG berasal adalah bahan bakar fosil. Proses pembuatan gas LPG merangkumi pemprosesan gas asli dan proses penapisan minyak mentah. LPG dicairkan melalui tekanan dari pemprosesan gas asli dan penapisan minyak.

Di sesetengah negara lain, gas bahan bakar pemanasan LPG yang dibekalkan adalah antara campuran propana, butana atau propana-butana.Di Australia, LPG hanya propana. Bagi menjelaskan LPG, propana adalah LPG tetapi tidak semua LPG adalah propana.

LPG diperbuat daripada apa?

Liquefied Petroleum Gas

LPG terdiri dari atom karbon dan hidrogen yang membentuk propana dan butana sementara gas asli terdiri dari metana yang lebih ringan, molekul karbon dan hidrogen yang paling sederhana.

LPG terdiri dari sekumpulan gas hidrokarbon mudah terbakar yang dicairkan melalui tekanan dan biasanya digunakan sebagai bahan bakar. Gas asli dicairkan secara kriogenik.

LPG terdiri dari sejumlah gas di bawah label produk LPG, termasuk propana, butana, isobutana. Campuran gas ini juga disebut sebagai cecair gas asli, Natural Gas Liquids (NGL).

LPG disimpan dari  sekecil botol gas BBQ  hingga silinder gas dan tangki yang lebih besar.

Bagaimana LPG diperbuat?

Liquefied Petroleum Gas malaysia

LPG dibuat semasa pemprosesan gas asli dan penapisan minyak dan dipisahkan dari gas asli yang tidak diproses menggunakan penyejukan.LPG diekstrak dari minyak mentah yang dipanaskan dengan menggunakan menara penyulingan.

LPG dapat digunakan sebagaimana adanya atau dipisahkan menjadi tiga bahagian utama iaitu propana, butana dan isobutana. Ia disimpan dalam keadaan bertekanan sebagai cecair dalam silinder atau tangki.

Kenapa menggunakan LPG?

LPG mempunyai nilai pemanasan yang tinggi. Ini bermaksud bahawa sebagai sumber tenaga, LPG memberikan tahap haba yang tinggi dalam jangka masa yang singkat. LPG juga mempunyai ketiadaan sulfur secara maya, menyebabkan pembakaran lebih bersih.

Biasanya LPG dijual dalam silinder gas jadi LPG adalah sumber tenaga mudah alih yang mudah dibawa dan disimpan.

Bagi industri, LPG mempunyai kualiti yang konsisten. Itu bermaksud apabila digunakan untuk enjin gas di forklift atau industri ia boleh dipercayai dan stabil.

 Tong gas LPG di rumah?

Terdapat pelbagai jenis tong gas iaitu silinder mudah alih kecil hingga tangki besar dan kapal simpanan pukal. Tong gas LPG biasanya diperbuat dari keluli untuk menyimpan gas LPG, propana atau butana yang biasa.

Rumah dan perniagaan kecil biasanya menggunakan tong gas 45kg, tong gas 90 kg atau saiz tong gas LPG 210kg yang lebih besar (ukuran silinder gas) dan kapasiti silinder.

Pengguna dengan jumlah yang tinggi mempunyai saiz tangki gas LPG yang lebih besar.Ukuran tong gas BBQ terdapat dalam dimensi botol gas 4kg & 9kg, kapasiti silinder & saiz botol gas (saiz botol gas propana). Tong gas LPG kecil mudah dibawa seperti yang digunakan dalam perkhemahan.

Bagaimana periksa tahap gas dalam silinder LPG?

Anda boleh memeriksa tahap gas di silinder LPG dengan menuang air panas ke bahagian silinder dengan teliti. Biarkan beberapa minit dan kemudian letak tangan ke silinder. Ia akan terasa sejuk pada tahap gas yang disentuh. Pastikan anda berhati-hati dengan air panas.

admin

admin

Leave a comment

Sign up for our Newsletter

Be the first one to get our latest news, info, discounts and many more!

error: Content is protected !!
Scroll to Top