Cara Menyelesaikan Kebakaran EV

Cara Menyelesaikan Kebakaran EV

Kereta elektrik umumnya dianggap lebih selamat daripada kereta gas kerana ia tidak menghasilkan pelepasan yang boleh membahayakan orang. Terdapat dua jenis kenderaan elektrik (EV) iaitu kenderaan yang sama ada dikuasakan sebahagian atau sepenuhnya oleh kuasa elektrik.

Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa kebakaran kenderaan elektrik ( EV Fires ) adalah lebih biasa daripada yang difikirkan sebelum ini sebagai bateri penggunaan kenderaan. Standard kuasa bateri litium-ion untuk kenderaan elektrik bateri moden kerana ia mempunyai jangka hayat yang lebih lama dan sangat baik dalam mengekalkan tenaga.

Walaupun kecekapan yang dipertingkatkan ini, masih terdapat cabaran dengan bateri ini kerana ia boleh mengalami pelarian haba.

Larian terma ialah tindak balas berantai yang berlaku apabila litar pintas sel bateri & mula menjadi panas. Ia boleh bertahan lebih lama daripada gas yang cenderung cepat terbakar. Apabila bateri terbakar, ia memerlukan hampir puluhan ribu gelen air untuk dipadamkan.

Terdapat beberapa punca Kebakaran EV,  iaitu

Suhu tinggi

Bateri litium-ion berprestasi paling optimum dalam julat suhu sehingga 38 Celcius +- 5 Celcius. Suhu musim panas boleh mencecah sehingga 50 Celcius terutamanya semasa pendedahan langsung kepada matahari yang boleh membawa kepada pelarian haba.

Bateri terbakar

Memandangkan bateri perlu dicas, anda harus tahu risiko mengecas dalam suhu yang lebih tinggi. Penyalahgunaan elektrik seperti pengecasan berlebihan dan kitaran nyahcas dalam juga menjadi faktor.

Bateri telah rosak dalam beberapa cara dan semasa pengecasan, seperti yang berlaku dengan kebakaran kenderaan baru-baru ini yang telah menjadi berita baru-baru ini dan mengakibatkan penarikan semula keselamatan, dengan kos berbilion dolar.

Pek bateri ion lithium

 

Pek bateri ion litium daripada kereta elektrik.

Kemalangan

Bahaya utama berlaku apabila bateri litium-ion rosak, yang mungkin berlaku semasa perlanggaran atau kemalangan. Bateri dalam kenderaan ini telah diketahui terlalu panas, terbakar atau meletup.

Kebakaran EV
Api atau bangunan berhampiran

Mengelilingi kereta seperti pembakaran terbuka atau bangunan kebakaran boleh menjejaskan juga suhu atau haba yang akan menyebabkan bateri cepat mencapai 500 -darjah Celsius yang boleh mengakibatkan sel meletup atau terbakar.

Kebakaran berhampiran EV
Banjir

Terdapat situasi litar pintas mungkin berlaku jika bateri kenderaan elektrik rosak akibat perlanggaran atau pencerobohan air akibat banjir yang menyebabkan sel mengeluarkan tenaga dan panas. Ini dipanggil termal runaway yang mana haba merambat dari satu sel ke sel lain menyebabkan mereka terbakar.

Dalam sesetengah kes, EV ditenggelami air, bahan cemar atau air masin boleh menyebabkan litar pintas apabila air mengalir dari bateri.

Kebakaran EV

Terdapat beberapa cara berkesan untuk mengelakkan bateri EV anda daripada menyala. Berikut adalah beberapa petua:

 • Jangan biarkan bateri dicas di dalam bangunan tanpa pengawasan atau semalaman.
 • Cabut atau cabut sambungan daripada bateri setelah pengecasan selesai.
 • Pastikan bateri tidak terlalu panas dan dicas pada permukaan keras di mana haba boleh tersebar.
 • Baiki atau gantikan bateri dengan segera apabila anda mendapati keadaan bateri tidak baik.
 • Sentiasa pantau dan periksa bateri kenderaan anda dengan kerap untuk sebarang kerosakan dan pengecas, dan ketahui tanda-tanda bateri.
 • Simpan Kenderaan Elektrik anda di tempat yang sejuk dan kering.
 • Pasang penggera asap di hartanah anda, sebaik-baiknya pengesan yang saling berkait.

Ingatlah bahwa kendaraan elektrik (EV) menggunakan baterai lithium-ion yang  sangat berbahaya jika terkena api atau overheat. Cara pencegahan seperti melindungi  dan menghindari kontak langsung dengan api adalah kunci untuk mengurangi risiko. Selalu ingatkan diri Anda untuk menjauh dari kendaraan dan membiarkan profesional yang terlatih menangani keadaan ini.

Kenderaan elektrik (EV) lebih mudah terbakar berbanding kenderaan berkuasa gas kerana baterinya direka bentuk. Berikut adalah cara menyelesaikan kebakaran EV.

AITO datang dengan penyelesaian untuk bekalan perlindungan kebakaran untuk kenderaan elektrik. Ai-LITH menawarkan rangkaian alat pemadam api bateri litium untuk membantu memadamkan api dan mencegah penyebaran api. Teknologi baharu dan revolusioner yang menggunakan teknik penghantaran tetap dan mudah alih untuk memerangi kebakaran bateri lithium-ion dengan berkesan.

FAEDAH MENGGUNAKAN Ai-LITH

 • Kandungan air dalam Ai-LITH menyejukkan sumber api.
 • Ai-LITH hampir dua kali lebih berkesan daripada air pada kebakaran kelas A.
 • Ai-LITH selamat untuk alam sekitar dan tidak toksik kepada manusia, hidupan tumbuhan dan haiwan.
 • Memadamkan api logam mudah terbakar dengan berkesan.
 • Filem vermikulit bukan konduktif elektrik.
 • Filem vermikulit membungkus sumber bahan api mewujudkan penghalang oksigen.
 • Ai-LITH boleh digunakan menggunakan peralatan pemadam kebakaran standard.
 • Digunakan sebagai pemecah api untuk mengelakkan penyebaran api.

 

support

support

Leave a comment

Sign up for our Newsletter

Be the first one to get our latest news, info, discounts and many more!

error: Content is protected !!
Scroll to Top