Bagaimana Menyelesaikan Kebakaran EV?

Bagaimana Menyelesaikan Kebakaran EV?

Kereta elektrik umumnya dianggap lebih selamat daripada kereta gas kerana ia tidak menghasilkan pelepasan yang boleh membahayakan orang. Terdapat dua jenis kenderaan elektrik (EV) iaitu kenderaan yang sama ada dikuasakan sebahagian atau sepenuhnya oleh kuasa elektrik.

Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa kebakaran kenderaan elektrik ( EV Fires ) adalah lebih biasa daripada yang difikirkan sebelum ini sebagai bateri penggunaan kenderaan. Standard kuasa bateri litium-ion untuk kenderaan elektrik bateri moden kerana ia mempunyai jangka hayat yang lebih lama dan sangat baik dalam mengekalkan tenaga.

Walaupun kecekapan yang dipertingkatkan ini, masih terdapat cabaran dengan bateri ini kerana ia boleh mengalami pelarian haba.

Larian terma ialah tindak balas berantai yang berlaku apabila litar pintas sel bateri & mula menjadi panas. Ia boleh bertahan lebih lama daripada gas yang cenderung cepat terbakar. Apabila bateri terbakar, ia memerlukan hampir puluhan ribu gelen air untuk dipadamkan.

Terdapat beberapa punca Kebakaran EV, iaituasssss

Suhu tinggi

Bateri litium-ion berprestasi paling optimum dalam julat suhu sehingga 38 Celcius +- 5 Celcius. Suhu musim panas boleh mencecah sehingga 50 Celcius terutamanya semasa pendedahan langsung kepada matahari yang boleh membawa kepada pelarian haba.

Bateri terbakar

Memandangkan bateri perlu dicas, anda harus tahu risiko mengecas dalam suhu yang lebih tinggi. Penyalahgunaan elektrik seperti pengecasan berlebihan dan kitaran nyahcas dalam juga menjadi faktor.

Bateri telah rosak dalam beberapa cara dan semasa pengecasan, seperti yang berlaku dengan kebakaran kenderaan baru-baru ini yang telah menjadi berita baru-baru ini dan mengakibatkan penarikan semula keselamatan, dengan kos berbilion dolar.

Pek bateri ion litium daripada kereta elektrik.

Kemalangan

Bahaya utama berlaku apabila bateri litium-ion rosak, yang mungkin berlaku semasa perlanggaran atau kemalangan. Bateri dalam kenderaan ini telah diketahui terlalu panas, terbakar atau meletup.