Pili Bomba: Mengapa ada Merah dan ada yang Kuning?

pili bomba

Pili Bomba: Mengapa ada Merah dan ada yang Kuning?

Anda mungkin sering melihat pili bomba semasa berjalan di tepi jalan dan semestinya tahu pili bomba berfungsi untuk memadamkan api tetapi adakah anda tahu bagaimana mereka melakukannya?

Mengapa mereka tidak selalu mengeluarkan air? Untuk mengetahui jawapannya, teruskan membaca!

Apa itu pili bomba?

Portal Rasmi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia View Photo in Album '190419 : Projek Mengecat Pili Bomba'

Pili  bomba adalah sambungan di mana anggota bomba dapat menggunakan bekalan air. Ia adalah komponen perlindungan kebakaran aktif.

Pili bawah tanah telah digunakan di Eropah dan Asia sejak sekurang-kurangnya abad ke-18. Pili jenis tiang di atas tanah adalah penemuan abad ke-19.

Bagaimana cara berfungsi?

Pili Bomba 1

Disambungkan ke bekalan air yang besar melalui paip bawah tanah. Apabila anggota bomba tiba di tempat kejadian, mereka menghubungkan hos.

Setelah hos disambungkan, sepana khas dengan soket berbentuk pentagon digunakan untuk menghidupkan nat di bahagian atas pili bomba. Alat unik ini tidak tersedia secara meluas, jadi hanya orang yang diberi kuasa, seperti ahli bomba sahaja yang boleh menggunakan pili bomba.

Hos yang disambungkan ke pili biasanya juga disambungkan ke trak bomba. Air dari pili kemudian disalurkan melalui pam yang membantu meningkatkan tekanan air, dan juga dapat memberi bekalan ke beberapa hos.

Keselamatan semasa mengendalikan pili bomba

Semasa mengendalikan pili, Bomba biasanya akan memakai peralatan pelindung diri yang sesuai seperti sarung tangan dan topi keledar dengan perisai pelindung muka.

Air bertekanan tinggi yang mengalir melalui pili bomba yang berpotensi menghakis dapat menyebabkan kegagalan, mencederakan bomba dan orang di sekitar.

Di malaysia, adalah satu kesalahan untuk meletakkan kenderaan yang menghalang ruang pili bomba dan boleh dikenakan kompaun ! Alasan di sebalik undang-undang ini adalah kerana pili bomba perlu kelihatan dan dapat diakses dalam keadaan kecemasan.

 

Mungkin ini yang boleh terjadi jika anda menghalang laluan pili bomba.

Sebab pili bomba berbeza warna

 

Dua warna utama pili bomba adalah merah dan kuning yang terang. Warna-warna ini digunakan kerana menonjol agar lebih mudah dicari dalam keadaan darurat.

Apa beza merah dan kuning?

 

Mengikut MS 164:1992 dan MS 1932:1996 Specification for Pillar Hydrant: 5, coating berwarna merah adalah untuk pili bomba awam manakala warna kuning adalah untuk pili bomba swasta. Pili bomba awam tidak dimiliki oleh mana-mana premis persendirian seperti di bahu jalan. Manakala pili bomba swasta pula dipasang oleh premis persendirian seperti kilang dan sebagainya.

Awam mahupun swasta, kedua-duanya tidak boleh digunakan sesuka hati, hanya Bomba dan pihak yang layak boleh menggunakannya.

Di beberapa tempat, bahagian atas pili dicat dengan warna yang berbeza untuk memberi tahu anggota bomba berapa banyak gelen per minit atau dikenali sebagai Gallons Per Minute (GPM), pili dapat mengeluarkan air.

Sebagai masyarakat yang bertanggungjawab kita mestilah sama-sama menjaga pili dan tidak merosakkannya untuk menyenangkan tugas Bomba menghapuskan kebakaran.

Jika berlaku sebarang kerosakan pada pili segeralah membuat aduan kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Untuk sebarang pertanyaan berkenaan keselamatan kebakaran, anda boleh hubungi kami Whatsapp atau emel ke [email protected].

admin

admin

Leave a comment

Sign up for our Newsletter

Be the first one to get our latest news, info, discounts and many more!

error: Content is protected !!
Scroll to Top