Pili Bomba : Ini Cara Bagaimana Pili Bomba Berfungsi

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Pili Bomba : Ini Cara Bagaimana Pili Bomba Berfungsi

Anda mungkin sering melihat pili bomba semasa berjalan di tepi jalan dan semestinya tahu pili itu berfungsi untuk menghapuskan api tetapi adakah anda tahu bagaimana mereka melakukannya?

Mengapa mereka tidak selalu mengeluarkan air? Untuk mengetahui jawapannya, teruskan membaca!

Apa itu pili bomba?

Pili Bomba

Adalah sambungan di mana anggota bomba dapat menggunakan bekalan air. Ia adalah komponen perlindungan kebakaran aktif.

Pili bawah tanah telah digunakan di Eropah dan Asia sejak sekurang-kurangnya abad ke-18. Pili jenis tiang di atas tanah adalah penemuan abad ke-19.

Bagaimana cara berfungsi?

Pili Bomba 1

Disambungkan ke bekalan air yang besar melalui paip bawah tanah. Apabila anggota bomba tiba di tempat kejadian, mereka menghubungkan hos.

Setelah hos disambungkan, sepana khas dengan soket berbentuk pentagon digunakan untuk menghidupkan nat di bahagian atas pili bomba. Alat unik ini tidak tersedia secara meluas, jadi hanya orang yang diberi kuasa, seperti ahli bomba sahaja yang boleh menggunakan pili bomba.

Hos yang disambungkan ke pili biasanya juga disambungkan ke trak bomba. Air dari pili kemudian disalurkan melalui pam yang membantu meningkatkan tekanan air, dan juga dapat memberi bekalan ke beberapa hos.

Keselamatan semasa mengendalikan pili bomba

Semasa mengendalikan pili, bomba biasanya akan memakai peralatan pelindung diri yang sesuai seperti sarung tangan dan topi keledar dengan perisai pelindung muka.

Air bertekanan tinggi yang mengalir melalui pili bomba yang berpotensi menghakis dapat menyebabkan kegagalan, mencederakan bomba dan orang di sekitar.

Di malaysia, adalah satu kesalahan untuk meletakkan kenderaan yang menghalang ruang pili bomba dan boleh dikenakan kompaun ! Alasan di sebalik undang-undang ini adalah kerana pili bomba perlu kelihatan dan dapat diakses dalam keadaan kecemasan.

Sebab pili bomba berbeza warna

Dua warna utama pili bomba adalah merah dan kuning yang terang. Warna-warna ini digunakan kerana menonjol agar pili bomba lebih mudah dicari dalam keadaan darurat.

Di beberapa tempat, bahagian atas pili dicat dengan warna yang berbeza untuk memberi tahu anggota bomba berapa banyak gelen per minit atau dikenali sebagai Gallons Per Minute (GPM), pili dapat mengeluarkan air.

Semakin tinggi GPM, semakin baik hidran dalam melawan kebakaran yang lebih besar. Biru biasanya menandakan GPM tertinggi, dan merah terendah.

Sebagai masyarakat yang bertanggungjawab kita mestilah sama-sama menjaga pili dan tidak merosakkannya untuk menyenangkan tugas bomba menghapuskan kebakaran.

Jika berlaku sebarang kerosakan pada pili segeralah membuat aduan kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

admin

admin

Leave a comment

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Recent Posts

Follow Us

Manage Your Fire Inspection Like a Pro

Simplify Your Fire and Safety Inspections with DiAUDIT. It's EASY and FREE. Register Now!

Sign up for our Newsletter

Be the first one to get our latest news, info, discounts and many more!

error: Content is protected !!
Scroll to Top