Senarai Semak : 7 Barang Yang Wajib Bawa Bila Balik Kampung

Senarai Semak : 7 Barang Yang Wajib Bawa Bila Balik Kampung

Minggu terakhir puasa, mestilah balik raya! Dah ada senarai semak barang untuk raya sebelum balik raya? Pulang ke kampung halaman masing-masing bagi menyambut Hari Raya Aidilfitri sudah semestinya saat yang dinantikan oleh semua.

Tapi jangan lupa segala keperluan ketika di kampung.

Satu barang tertinggal, huru hara rumah dibuatnya. Maklumlah, bila sudah berkumpul bersama adik-beradik dan sanak saudara pasti banyak benda yang tidak cukup.

Untuk mengelakkan kes berebut sesama adik-beradik, pastikan kita membuat persediaan awal dan mempunyai kelengkapan yang cukup.

1. Toto, bantal dan selimut

Senarai Semak

Apabila pulang ke kampung halaman pastinya akan timbul masalah bantal atau selimut tidak cukup. Paling mudah, bawa toto, bantal dan selimut sendiri daripada rumah bagi mengelakkan anda tidur di atas lantai kesejukan.

2. Ubat-ubatan

Ubat adalah penting ketika berlaku kecemasan. Terlebih lagi jika anda mempunyai penyakit yang memerlukan pengambilan ubat yang konsisten.

Pada hari raya, kedai runcit atau farmasi kebanyakkannya akan tutup.

Jadi sebagai langkah berjaga-jaga, lebih baik beli awal ubat-ubatan seperti paracetamol, minyak cap kapak serta ubat sakit perut.

Mana tahu anda akan perlukanya selepas seharian makan lemang dan rendang.

Manakala yang mempunyai penyakit seperti diabetes atau darah tinggi, jangan lupa bawa bekalan ubat anda yang mencukupi sepanjang penginapan anda di kampung atau hari raya anda berakhir dengan tragedi.

3. Extension plug & Powerbank

Kedua barang ini juga boleh menjadi punca perebutan ketika di kampung halaman. Bayangkan, bateri sudah habis, power plug pula hanya ada satu.

Masing-masing mahu mengecas telefon selepas seharian menangkap gambar untuk Instagram, Twitter dan sebagainya.

Sebab itu perlunya membawa extension plug. Powerbank pula boleh dibawa kemana-mana dan jika tidak malu boleh menumpang cas dirumah ketika bertandang ke rumah sedara.

4. Seterika

Pagi raya selalunya paling riuh apabila ramai berebut-rebut dan mengambil giliran untuk menggosok baju walaupun sudah dipesan gosok malam sebelumnya.

Jadi, untuk mengelakkan ada yang bermasam muka di pagi raya apa kata bawa seterika sendiri atau gosok siap-siap sebelum pulang ke kampung. Jangan risau, sekarang kan dah ada “portable iron”.

5. Laundry Bag

Jangan lupa bawa bag untuk diisi baju yang kotor. Terutamanya Bagi yang anak ramai tu, jangan lupa bawa laundry beg supaya baju kotor tidak bersepah serta tidak bercampur dengan pakaian bersih.

6. Penyangkut baju

Penyangkut baju boleh menyelamatkan baju anda yang telah digosok rapi daripada menjadi kedut. Nak letak diatas sofa atau katil saja? Berkemungkinan besar, baju anda akan menjadi alas duduk anak-anak kecil atau sedara mara.

7. Tuala mandian

Bila duduk beramai-ramai dengan adik beradik dan sanak saudara dibawah satu bumbung, pastinya stok tuala di rumah pun tidak cukup.

Maklumlah, rumah nenek bukannya hotel yang menyediakan tuala dalam kuantiti yang banyak. Jadi bawa lah tuala anda sendiri bagi mengelakkan berkongsi tuala dengan yang lain.

admin

admin

Leave a comment

Sign up for our Newsletter

Be the first one to get our latest news, info, discounts and many more!

error: Content is protected !!
Scroll to Top