Kebakaran Di Tri Pinnacle, Tanjong Tokong, Penang

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Tri Pinnacle Tanjong Tokong Penang

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.69″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

GEORGETOWN: Aspen Group mengumumkan bahawa unit di projek Tri Pinnacle di Mount Erskine tidak terjejas oleh kebakaran yang berlaku pada hari Isnin, 9 April 2018.

Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif pemaju Datuk M. Murly. menegaskan bahawa kebakaran yang berlaku pada jam 5.30 petang itu hanya melibatkan 4 kawasan iaitu tapak simpanan sementara dan kerja kayu yang ditempatkan di tempat parkir kereta tingkat 6, pelongsor sampah menegak, dan rubber sealant di tangki air atas bumbung.

Murly berkata api yang dibawa oleh angin kencang melalui pelongsor ke atas bumbung memberi tanggapan bahawa kebakaran itu menjejaskan seluruh menara, tetapi beliau menegaskan bahawa ianya tidak benar.

Beliau menambah bahawa pendawaian untuk bangunan itu belum dilakukan, oleh itu apa-apa kerosakan adalah terhad kepada pendawaian sementara yang digunakan untuk tujuan pembinaan sahaja.

Walaupun punca insiden itu belum ditentukan secara rasminya kerana siasatan oleh Jabatan Bomba sedang dijalankan, syarikat itu mengesyaki terdapat litar pintas pada Aras 6 yang mungkin merupakan penyebab.

Menyemak laporan akhbar bahawa 7 pekerja terperangkap di dalam bangunan, Murly berkata mereka selamat dipindahkan ke tempat yang selamat dalam beberapa minit sebelum ketibaan Jabatan Bomba. Hanya seorang, Bulu Sharma dari Myanmar, dibawa ke Hospital Pulau Pinang untuk pemeriksaan kesihatan.

Murly berkata 4 pekerja yang ditugaskan di bahagian tertinggi menara itu dinasihatkan supaya kekal sehingga kebakaran di bawah dipadamkan.

Semua kerja-kerja pembinaan di tapak telah dihentikan untuk membolehkan pemeriksaan lanjut oleh jurutera, arkitek, perunding dan pihak berkuasa. Hanya kerja-kerja pemulihan yang akan dijalankan, katanya.

“Keselamatan dan integriti struktur adalah keutamaan kami, dan bangunan akan diperiksa sepenuhnya untuk memastikan bahawa mereka tidak terjejas dengan apa cara yang mungkin. Saya secara peribadi meminta sensitiviti dan perasaan pembeli rumah dipandang sebelum sebarang kenyataan spekulasi dibuat,” katanya.

Murly menambah bahawa syarikat itu tidak meramalkan kelewatan tarikh siap projek itu pada suku keempat tahun ini disebabkan insiden itu, dan berjanji untuk melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tepat pada waktunya.

*Sumber dari The Star Online*

[/et_pb_text][et_pb_social_media_follow _builder_version=”3.0.69″ link_shape=”rounded_rectangle” url_new_window=”off” follow_button=”off” background_layout=”light”] [et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” skype_action=”call” url=”https://www.facebook.com/Aito-Firework-Holding-Sdn-Bhd-345987282551842/” bg_color=”#3b5998″] Facebook [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” skype_action=”call” url=”www.twitter.com/AitoFirework” bg_color=”#00aced”] Twitter [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” skype_action=”call” url=”www.instagram.com/aitofirework” bg_color=”#517fa4″] Instagram [/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”youtube” skype_action=”call” url=”https://www.youtube.com/channel/UCcLy3O1WiQ6Js3alL-g5DYQ?view_as=subscriber” bg_color=”#a82400″] Youtube [/et_pb_social_media_follow_network] [/et_pb_social_media_follow][et_pb_comments _builder_version=”3.0.69″ show_avatar=”on” show_reply=”on” show_count=”on” background_layout=”light” border_style=”solid” custom_button=”off” button_letter_spacing=”0″ button_icon_placement=”right” button_letter_spacing_hover=”0″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

admin

admin

Leave a comment

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Recent Posts

Follow Us

Manage Your Fire Inspection Like a Pro

Simplify Your Fire and Safety Inspections with DiAUDIT. It's EASY and FREE. Register Now!

Sign up for our Newsletter

Be the first one to get our latest news, info, discounts and many more!

error: Content is protected !!
Scroll to Top