Belon helium: Fakta menarik dan mitos yang anda perlu tahu!

belon helium

FAKTA-FAKTA YANG MENARIK TENTANG BELON HELIUM DI MALAYSIA

Pernakah anda berada di suatu majlis pembukaan atau perasmian dan terdapat belon-belon berwarna-warni terapung di udara bagi tujuan gimik? Atau mungkin semasa kejutan hari jadi mahupun ulangtahun di rumah anda sendiri.

Oh! Dan juga belon-belon hiasan yang dijual di pasar malam, fun fair atau apa-apa festival dimana ramai orang berkumpul dan belon-belon dengan dekorasi menarik tersebut menjadi tarikan terutamanya kepada kanak-kanak. Seperti orang lain, kita tidak sedar akan bahaya dari belon helium yang berpotensi untuk terbakar dan meletus ini.

Peter Wothers, ahli kimia dari Unversiti Cambridge melarang penggunaan belon helium, dengan mengatakan bahawa kita tidak patut membazir gas yang bernilai semata-mata untuk hiasan majlis.

Namun apa yang hendak dikisahkan, kegembiraan yang kita rasakan semasa menyedut gas helium untuk mengeluarkan suara lucu lebih bermakna dan menyeronokkan dan tidak mampu mematahkan pendirian saintis itu.

Beliau menyatakan, sumber gas yang terhad ini lebih baik jika digunakan untuk magnet penyejuk di dalam magnetic resonance imaging (MRI), atau membantu bayi yang baru lahir untuk bernafas.

Namun, apa yang salah di sini?

Helium dalam bentuk gas tidak akan membahayakan tetapi boleh menyabakan kesesakan jika berada di tempat tertutup atau terkurung.

Helium bukan elemen yang mudah terbakar atau meletup. Helium merupakan gas lengai (inert gas), ianya stabil dan tidak reaktif. Oleh itu, belon berisi helium tidak akan meletup.

Dari sudut kesihatan, ia tidak beracun. Namun, keadaan atau persekitaran yang kurang oksigen dalam anda tidak sedar boleh kematian menyebabkan kematian berlaku akibat keracunan gas dalam beberapa saat sahaja.

Sifat kimia helium menunjukkan yang ia bukan bahan yang mudah terbakar dan tidak meletup sama sekali.

Walaupun bersentuhan dengan api, tidak kira sebesar mana pun belon tersebut,  belon mungkin hanya akan pecah, namun tidak menghasilkan letupan.

Hidrogen mudah terbakar!

Manakala hidrogen pula, merupakan bahan yang sangat mudah terbakar. Gas hidrogen dan udara menghasilkan campuran bahan yang mudah terbakar dalam kepekatan (4-75%) . Julat mudah terbakar yang sangat luas berbanding bahan bakar yang lain. Ironinya, gas hidrogen jauh lebih murah daripada helium. Ia dapat diperoleh melalui elektrolisis H2O, tindak balas HCl dengan Zn atau H2 ‘buatan sendiri’ dari tong aluminium.

 

 

Kedua-dua helium (0.164kg/m3) dan hidrogen (0.082kg/m3) lebih ringan daripada udara (1.22kg/m3) dari segi ketumpatan dan sesuai digunakan untuk diisi kedalam belon. Oleh itu, hidrogen 14 kali kurang tempat berbanding udara menjadikan ia gas pengangkat yang paling sesuai.

Kurang pengetahuan atau kesedaran rendah dalam menuruti peraturan keselamatan berlaku kerana harga gas helium yang lebih mahal. Seterusnya, mendorong sebilangan penganjur mengisi belon dengan hidrogen dan bukannya helium. Mengaut keuntungan dalam perniagaan tidak boleh sehingga membahayakan keselamtan orang ramai.

12 Oktober 2019, enam belas orang, berusia dari empat tahun hingga 30-an, dibawa ke Hospital Putrajaya untuk rawatan setelah sekumpulan belon meletup ketika digunakan sebagai peragaan untuk acara Bulan Sukan Negara 2019 Kementerian Pendidikan. Kejadian yang sama berlaku pada 21 Oktober 2016 di Terengganu ketika kira-kira 150 belon dilepaskan ke langit meletup menjadi bola api, mencederakan 31 orang, termasuk kanak-kanak. Sekali lagi, pembekal belon itu mendakwa mereka dipenuhi dengan gas helium yang tidak mudah terbakar! Pernyataan tidak masuk akal semata-mata untuk menyelamatkan diri.

 

helium explosion
Mohammad Faiz Daniel Mohd Sufian bersama ibunya Zuwati Mat Ali. Kanak-kanak lelaki itu mengalami terbakar di bahagian muka selepas kejadian letupan belon di Terengganu. Gambar: THE STAR/ASIA NEWS NETWORK

Semasa letupan hidrogen berlaku, tindak balas tersebut sangat eksotermik, menghasilkan letupan yang luar biasa. Kita semua juga mampu menghasilkan hidrogen dari tin aluminium air karbonat dan air, yang kita percaya bahawa ia adalah helium. Mereka mengisi belon dengan gas yang dihasilkan (hidrogen) yang boleh menyebabkan letupan jika terbakar.

Subjeknya sangat berbahaya memandangkan ada kepercayaan dari sesetengah orang bahawa gas yang dihasilkan dengan kaedah yang tersebut adalah helium, tetapi sebenarnya hidrogen yang merupakan gas yang sangat berbahaya dari segi kebakaran.

Berikut adalah beberapa cadangan untuk mengatasi masalah ini:

  • Meningkatkan tahap kesedaran dalam budaya keselamatan melalui media dengan pelbagai cara.
  • Kerajaan menetapkan kawalan ketat untuk mengehadkan pengeluaran industri yang tidak sesuai dengan arahan keselamatan
  • Beli bahan dari tempat yang boleh dipercayai dan diluluskan dengan dokumentasi yang betul.
  • Jangan bergantung pada penerbitan di Internet untuk eksperimen berbahaya.
  • Jangan menjalankan eksperimen berbahaya atau mengeluarkan bahan berbahaya di rumah.
  • Rujuk dengan pakar sekiranya terdapat keraguan mengenai penggunaan bahan yang tidak diketahui.
  • Menegakkan undang-undang dengan sewajarnya, penghakiman terhadap pelakunya (peniaga dan pembekal)

AITO Firework menyediakan rundingan keselamatan kebakaran yang akan membantu anda memberikan penyelesaian untuk perniagaan anda.

Hantarkan e-mel kepada kami sekarang di [email protected] untuk mengetahui lebih lanjut dan mendapatkan rundingan keselamatan kebakaran. Kami dapat membantu anda mengikuti peraturan untuk memastikan perniagaan anda memenuhi kewajibannya. WHATSAPP UNTUK KETERANGAN LANJUT atau hubungi 03-7831 4791

admin

admin

Leave a comment

Sign up for our Newsletter

Be the first one to get our latest news, info, discounts and many more!

error: Content is protected !!
Scroll to Top